Kantoor ventileren in de zomer en in de winter: zo pakt u het aan

Kantoor ventileren - Lucht & Ventilatie

Het binnenklimaat op kantoor moet zo goed mogelijk zijn zodat personeel in een fijne omgeving aan de slag kan. Ook in de winter en zomer is dat belangrijk. Hoe zorgt u voor het juist ventileren op kantoor bij warme en koude temperaturen? Lucht & Ventilatie legt uit waar u op kunt letten. 

Waarom is ventileren op kantoor belangrijk?

Een kantoor is bij uitstek een plek waar concentratie ontzettend van belang is. Een essentieel onderdeel daarvan is frisse lucht. Met veel mensen in één ruimte kan de luchtkwaliteit namelijk snel naar beneden gaan. Denk dan aan het CO2-gehalte of de luchtvochtigheid. Met juist ventileren op kantoor zorgt u voor een optimaal binnenklimaat. Maar wat is goede ventilatie precies? Dat er genoeg frisse lucht het kantoor binnenkomt, en daarmee het zuurstofgehalte op peil houdt. Want juist voldoende zuurstof is nodig voor het behouden van een goede concentratie. Hoofdpijn, last van de luchtwegen en problemen met concentreren: gevolgen voor werknemers als de luchtkwaliteit niet op orde is. 

Er zijn bepaalde eisen in de Arbowet opgenomen over de luchtkwaliteit op kantoor. Lucht op een werkplek is anders dan de buitenlucht: vaak zijn er veel meer stoffen, gassen en dampen aanwezig, die niet te zien of te ruiken zijn. Op een werkplek zoals een kantoor komen veel mensen samen die allemaal lucht uitademen en stofdeeltjes die in de lucht komen door onder andere kleding. De eisen van een arbeidsplaats in de Arbowet rondom ventileren (op kantoor) zijn:

 • Er is voldoende niet-verontreinigde lucht op de werkplek.
 • De installaties voor luchtverversing zijn bedrijfsklaar.
 • Die installaties functioneren op een manier waardoor personeel geen hinderlijke tocht ervaart.
 • Installaties hebben een controlesysteem dat storingen signaleert voor zover dat noodzakelijk is voor de gezondheid van personeel.

Gaat het om werkplekken waar er sprake is van fysiek zwaardere werkzaamheden? Dan is er meer luchtverversing nodig dan bij licht werk. 

Ventileren op kantoor kan via natuurlijke ventilatie, door bijvoorbeeld de ramen en deuren open te zetten. Vaak is dat echter niet voldoende voor een goede luchtkwaliteit op kantoor. Bovendien zorgt het dikwijls voor tocht en lawaai. Mechanische ventilatie is daarom vaak een goede optie om te ventileren op kantoren. 

Een fijne temperatuur op kantoor

Een onderdeel van een fijn binnenklimaat op kantoor is de temperatuur. Iedere werknemer heeft recht op een veilige en gezonde werkplek. Bij zowel te warme als te koude temperaturen verlaagt de productiviteit van werknemers. Van gesteun en gepuf door de warmte naar koude handen en voeten en stijve spieren. Dat kunt u voorkomen met juiste ventilatiemaatregelen. 

Ventileren op kantoren in de zomer

 • Een te hoge temperatuur kan gevaarlijk zijn. Het is daarom goed opletten op warme dagen. Check of de verwarming niet standaard te hoog staat: zet deze stapsgewijs lager tot een fijne temperatuur. Doe de zonwering omlaag voor verkoeling. Het kan ook zijn dat de warmte van het aanwezige personeel en de apparaten niet weg kan: zet dan de ramen open of schakel de mechanische ventilatie in. 
 • Zet natuurlijke ventilatie in waar dat kan in de zomer. Zet ramen en deuren tegenover elkaar open voor een goede doorstroming. 
 • Verkoeling is verder belangrijk voor een fijn binnenklimaat. Een vorm van airconditioning draagt bij aan dat comfort. 

Meer tips nodig? Lees meer over een betere luchtkwaliteit met ventilatie op kantoor.

Ventileren op kantoor in de winter

 • Kantoren moeten in de winter warm genoeg zijn voor het comfort van personeel. Verwarming is belangrijk, net als tocht tegenaan. Wanneer het kouder is buiten, hebben we vaak de neiging ventilatieopeningen af te sluiten, maar frisse lucht is juist belangrijk. De koude, frisse buitenlucht moet gecombineerd worden met aanwezige warme binnenlucht voor een fijn binnenklimaat. 

Recirculatie is geen vervanging voor ventilatie. Er is echt voldoende verse buitenlucht nodig. 

 • Zeker in de winter snotteren we er vaak met z’n allen op los. Een ventilatiesysteem helpt met de verspreiding van ziekteverwekkers tegengaan. 

Check regelmatig of het ventilatiesysteem nog goed werkt en of deze schoon is: alleen zo is er sprake van een optimale werking voor een fijn en gezond binnenklimaat. 

Heeft u nog meer tips nodig voor de optimalisatie van ventileren op kantoor? 

 • Vervang luchtfilters op tijd.
 • Houd de ventilatiekanalen schoon en maak ventilatieroosters regelmatig goed schoon.
 • Zet apparaten als printers, faxen en kopieerapparaten die veel kopieën maken (meer dan vijfduizend per maand) in een aparte ruimte met genoeg ventilatie.
 • Zorg voor een schone werkplek voor een betere luchtkwaliteit. Houd stofdeeltjes en bacteriën zoveel mogelijk weg door bureaus regelmatig schoon te maken. Haal veelvuldig het stof van bureaus af, zorg voor gladde vloerbedekking die makkelijk te reinigen is en ga voor dichte kasten. 

De ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie

Ontdek het uitgebreide assortiment ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie. Is het ventilatiesysteem van uw kantoorpand aan een upgrade toe? Lucht & Ventilatie staat klaar met allerlei ventilatieonderdelen, zoals complete luchtbehandelingskasten. Heeft u advies nodig voor het ventileren op kantoor? Vraag vrijblijvend om advies; we helpen u graag verder. 

Ik zoek een systeem voor het ventileren op kantoor.

Bekijk de systemen van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *