Luchtbehandelingskasten

Luchtbehandelingskasten zijn ideaal voor het centraal ventileren van gebouwen. U bespaart op de energiekosten met de hoog rendement warmteterugwinning. Bovendien heeft u met dit ventilatiesysteem altijd een gezond binnenklimaat door de afgevoerde vervuilde lucht en vers toegevoerde lucht. Luchtbehandelingskasten werken vaak met een warmtewisselaar. Warmterugwinning in deze kasten gaat bijvoorbeeld met een kruis- of tegenstroom wisselaar, een warmtewiel of een twincoil-systeem.

Enig resultaat

Wat zijn luchtbehandelingskasten?

Luchtbehandelingskasten zijn een ideale manier voor het centraal ventileren van gebouwen. Panden in de utiliteit zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen, bedrijfspanden en openbare ruimten maken gebruik van luchtbehandelingskasten. Met de hoog rendement warmteterugwinning bespaart u op de energiekosten en zorgt u voor een gezond binnenklimaat. Luchtbehandelingskasten voeren vervuilde lucht af en voeren verse lucht toe. Standaard wordt de lucht in de luchtbehandelingskast gezuiverd door filters in de toe- en afvoerlucht volgens de laatste ISO 16890 filterstandaard.

Warmtewiel bij luchtbehandelingskasten

Vaak werken luchtbehandelingskasten met een warmtewisselaar. Deze wisselaar zorgt ervoor dat de vervuilde lucht afgevoerd wordt. De warmte uit deze afgevoerde lucht wordt aan de vers toegevoerde lucht toegevoegd. Het rendement van een warmtewisselaar kan oplopen tot boven de 90%, afhankelijk van de luchtcondities. Er zijn diverse opties voor warmteterugwinning in luchtbehandelingskasten: een kruis- of tegenstroom wisselaar, een warmtewiel en een twincoil-systeem zijn de meest voorkomende.

 

Bij een luchtbehandelingskast met een tegenstroom wisselaar zijn de verse, toegevoerde lucht van buiten en de verwarmde retourlucht uit het gebouw 100% gescheiden van elkaar. De wisselaar zorgt ervoor dat de verse buitenlucht verwarmd wordt. Luchtbehandelingskasten met een warmtewiel hebben een roterende rotor. Deze wisselaar neemt de warmte uit de afgevoerde lucht op in het ronddraaiende warmtewiel en geeft deze daarna weer af aan de verse toevoerlucht. Luchtstromen zijn niet geheel gescheiden maar het grote voordeel van dit systeem is dat er ook vocht teruggewonnen kan worden, wat vooral in de winter een comfortabeler binnenklimaat geeft.

Uitbreidingen bij luchtbehandelingskasten

Onze luchtbehandelingskasten zijn uit te breiden met koel- en/of verwarmingsbatterijen om lucht extra te koelen of te verwarmen. De luchtbehandelingskasten kunnen verder voorzien worden van geluiddempers, bevochtiging of uitgerust worden met een in- of extern geplaatste warmtepomp, eventueel op een verlengd frame. Bij deze laatste optie kunnen wij ook het gehele koeltechnische leidingwerk voor u verzorgen tot en met de inbedrijfstelling. De kasten zijn voor zowel binnen- als buitenopstelling geschikt en voldoen aan de laatste wetgeving op ERP-gebied.

 

Regeling op vocht, op CO2 of drukgestuurd zijn standaard mogelijkheden. Onze luchtbehandelingskasten zijn in platte, smalle of hoge uitvoering mogelijk of worden voorzien van enkel bovenaansluitingen. Door de eenvoudige bediening en het gebruik zijn er mogelijkheden voor standalone werking of via een gebouwbeheersysteem. Tevens zijn de kasten door het eigen IP-adres via internet bereikbaar.