Luchtfilters ISO 16890 norm

Een interessant artikel over deze norm, zeer binnenkort kunt u filters in onze webshop bestellen.

Sinds eind 2016 is er de ISO 16890 norm voor luchtfilters. Deze ISO-norm is de internationale norm voor het testen en classificeren van luchtfilters en vervangt de EN 779:2012 norm. Na een overgangsfase van 18 maanden is de ISO 16890 norm al enige tijd de standaardnorm.

ISO 16890 bepaalt hoe een luchtfilter wordt gekozen. De ISO 16890 norm richt zich op de grootte van fijnstofdeeltjes (ook wel PM genoemd) in plaats van op filterprestaties. Het voordeel: een praktischer en realistischer criterium dan de theoretische EN 779:2012.

Filterefficiëntie zal worden bepaald op basis van de groepen PM1, PM2,5 en PM10. Deze geven de verschillende groottes van fijnstofdeeltjes aan. Deze indeling is gelijk aan de groepen die gebruikt worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere autoriteiten. Op basis van deze groepen is het voor gebruikers makkelijker om een passende luchtfilter te selecteren op basis van het praktijkgebruik.

ISO 16890 classificeert luchtfilters in 4 groepen. De voorwaarde voor iedere groep is dat een filter, zowel in geladen en ontladen status, minimaal 50% van de desbetreffende deeltjesgrootte opvangt.

Als een filter meer dan 50% van de PM1 deeltjes afvangt, zal het geclassificeerd worden als een ISO ePM1 filter. Daarnaast zal de procentuele efficiëntie vermeldt worden binnen de groep. Dit percentage wordt afgerond op 5%.

Vangt een filter minder dan 50% van de deeltjes op van PM10, dan zal het als ISO grof geclassificeerd worden. Het percentage zal de efficiëntie op deeltjes groter dan 10 µm weergeven. Een filter die in meerdere groepen meer dan 50% efficiëntie behaalt, zal in alle betreffende groepen geclassificeerd worden.

Voor meer informatie over de verschillende groep en klassen neem contact met ons op: info@luchtenventilatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *