5x de voordelen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor kantoren en scholen

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning - Lucht & Ventilatie

In de wereld van ventilatie komt warmteterugwinning vaak terug als het gaat om energiezuinige ventilatie. Waarom hoort u het zo vaak? Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor bijvoorbeeld kantoren en scholen? 

Wat is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning?

Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt warmte uit de afvoerlucht teruggewonnen. Dit gebeurt met een warmteterugwininstallatie, een ander woord daarvoor is wtw-unit. Bij een mechanisch ventilatiesysteem is de afvoer en aanvoer van de lucht mechanisch. In de afgevoerde lucht is veel warmte opgeslagen. Wanneer daar niets mee gedaan wordt, gaat deze warmte verloren. 

Met een warmteterugwininstallatie wordt deze warme lucht gebruikt voor het verwarmen van de frisse, aangevoerde lucht. Een ventilator in de installatie zuigt frisse, koude lucht aan, terwijl een tweede ventilator de vervuilde, verwarmde lucht afvoert. De warmtewisselaar die in het systeem zit, warmt de koude lucht vervolgens op. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt dus als het ware hergebruikt. 

Een andere naam voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is ook wel balansventilatie of ventilatiesysteem D. 

Wat zijn de voordelen van warmteterugwinning?

Lagere energiekosten

De aangevoerde buitenlucht wordt al voorverwarmd wanneer deze het pand binnenkomt. Zo is er sprake van minder energieverlies in het gebouw zoals een kantoor of een school. Bovendien is er minder energie nodig om de frisse buitenlucht te verwarmen. Bij systemen zonder warmteterugwinning verbruiken de verwarmingsinstallaties veel energie om de koude lucht van buiten op te warmen naar de gewenste inblaastemperatuur.

Ventilatie met warmteterugwinning behaalt het meeste rendement in goed geïsoleerde panden.

Optimale luchtkwaliteit

Een WTW-unit voert de vervuilde, vochtige lucht af en zorgt dat er genoeg frisse lucht wordt toegevoerd. Op deze manier zorgt u voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in het gebouw. Er gelden tegenwoordig ook steeds meer Europese en landelijke richtlijnen om aan energie-efficiëntie te voldoen. Denk aan de ERP2018-wetgeving, oftewel de Ecodesign-richtlijn. Dit zijn strikte eisen aan de energie-efficiëntie van producten/systemen die energie gebruiken, zoals ventilatiesystemen. 

Frisse lucht is erg belangrijk. Een beter en gezond binnenklimaat, met genoeg zuurstof en niet te veel CO2 in de lucht, komt de productiviteit en concentratie van leerlingen en personeel ten goede. Met een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning en de juiste inblaaspositie voorkomt u vervelende, koude lucht, oftewel tocht, in het gebouw. Tocht is immers niet comfortabel en kan zorgen voor lichamelijke ongemakken zoals een stijve nek en schouders. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk; een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid en vergroot de kans op schimmelvorming. Met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning pakt u dit ook gelijk aan. 

Verwarming en verkoeling

In de winter verwarmt het systeem de aangevoerde lucht, terwijl deze in de zomer de binnenlucht juist koelt met behulp van de koelte uit de buitenlucht. We noemen dit ook vaak zomer/nachtventilatie. 

Milieuvriendelijk

Zowel de verwarming als de verkoeling kan een standje lager wanneer u warmteterugwinning in uw ventilatiesysteem heeft. Op deze manier vermindert u de CO2-uitstoot van het pand, en dat draagt bij aan een milieuvriendelijke manier van energie- en warmteregeling. Een doel dat voor steeds meer bedrijven hoog op de agenda staat. 

Fiscaal voordeel

WTW-units komen in aanmerking voor de EIA-regeling van de overheid. Met die regeling hebben bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen fiscaal voordeel. Ondernemers mogen namelijk een fors deel van de investeringskosten van hun energiebesparende maatregelen aftrekken van de fiscale winst. Zo hoeven ze minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen. 

De ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie

Ontdek het ruime assortiment ventilatieonderdelen van webshop Lucht & Ventilatie. U vindt er ook wtw-units voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Weet u niet welk systeem aansluit bij het gebouw van uw school of kantoor? Of heeft u specifieke vragen over onze systemen of producten? Stel ze gerust, we helpen u als specialist in ventilatie graag verder. 

 

Ventilatie met warmteterugwinning nodig voor uw pand/school?

Bekijk de systemen van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *