Schoolventilatie in de zomer en in de winter: zo pakt u het aan

Leeg klaslokaal - schoolventilatie - Lucht & Ventilatie

In een schoolgebouw is ventilatie enorm belangrijk; leerlingen moeten zich goed kunnen concentreren en personeel moet fijn aan het werk kunnen. Zowel in de winter als in de zomer. Wat is belangrijk als het om schoolventilatie gaat en waar dient u rekening mee te houden?

Waarom is schoolventilatie belangrijk?

Een school is dé plek om te leren en ontwikkelen. Een optimaal binnenklimaat is van belang voor zowel de leerlingen als het personeel. Wat houdt goede schoolventilatie in? Het gaat dan om onderdelen zoals een juist CO2-gehalte en een goede luchtvochtigheid. Zo geldt bijvoorbeeld hoe hoger het CO2-gehalte, hoe lager het zuurstofgehalte. En dat is juist nodig voor een goede concentratie op school. Het is daarom aan de school om te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in het gebouw, zoals in de lokalen. 

Een schoolgebouw moet voldoen aan bepaalde wettelijke normen uit het zogenaamde Bouwbesluit met aanvullende richtlijnen voor een gezond binnenklimaat. Denk aan regels rondom het voldoende verversen van de binnenlucht. Hoe wordt die luchtkwaliteit gemeten? Bijvoorbeeld door het ophangen van een CO2-meter voor metingen. 

Natuurlijke ventilatie, zoals ramen en deuren openzetten, is vaak niet voldoende om aan de richtlijnen van de GGD en het RIVM te voldoen. Bovendien zorgt het voor tocht, lawaai en zorgt het voor een hoog energieverbruik. Mechanische schoolventilatie is daarom vaak de beste optie voor scholen.

De richtlijn die opgesteld is voor scholen heet het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen. Daarin zijn drie klassen te vinden waar scholen aan kunnen voldoen: klasse C is acceptabel en klasse A is zeer goed. 

Om aan die richtlijnen te voldoen is het belangrijk dat zowel in de zomer als in de winter de luchtkwaliteit op orde is. Wat daarbij belangrijk is voor scholen om mee te nemen per periode hebben we op een rij gezet:

Schoolventilatie in de zomer

  • Is het te warm in het gebouw? Doorloop eerst deze dingen om een hoge temperatuur tegen te gaan of zelfs te voorkomen. Check of de verwarming niet standaard te hoog staat; zet deze stapsgewijs lager tot een fijne temperatuur. Laat eventueel aanwezige zonwering zakken voor verkoeling. Het kan ook zo zijn dat er te weinig ventilatie is waardoor de aanwezige warmte van leerlingen, personeel en apparaten niet weg kan: zet ramen open of schakel de mechanische ventilatie in. 
  • Wanneer in de zomer buiten de temperatuur oploopt, zoeken we binnen wat verkoeling. Verkoeling is daarom in deze periode een erg belangrijk onderdeel van een fijn binnenklimaat. Een vorm van airconditioning draagt bij aan het comfort van de leerlingen en het personeel. 
  • Naast het aanwezige (mechanische) ventilatiesysteem kan natuurlijke ventilatie zeker helpen het aangenamer te maken in de klas in de zomer en te zorgen voor frisse lucht, zoals we eerder aangaven. Zet bijvoorbeeld ramen en deuren tegenover elkaar open voor een goede doorstroming. Ramen hebben soms een bepaalde kantel- en draaistand: de kantelstand is optimaal voor het ventileren tijdens de les, terwijl de draaistand handig is voor meer doorstroming tussen de lessen door of in de pauze. 

Een andere keuze die scholen moeten maken, is centraal of decentraal ventileren. We leggen de afwegingen uit tussen centrale of decentrale schoolventilatie

Ventileren op school in de winter

  • Waar in de zomer verkoeling hoog op de agenda staat, moeten scholen in de winter juist warm genoeg zijn bij de koude temperaturen buiten. Verwarming is dus belangrijk, net als het tegengaan van tocht. Wanneer het kouder wordt, is er vaak de neiging ventilatieopeningen af te sluiten of tegen te houden, maar verse ventilatielucht is juist belangrijk. De verwarming in het systeem moet voldoende zijn om de koude lucht die door het ventileren binnen komt te mengen met de al aanwezige warme binnenlucht, en zo een fijn binnenklimaat te creëren in de winter. 

Let op: recirculatie is geen vervanging voor ventilatie. Er is echt voldoende verse buitenlucht nodig. 

  • In de winter kunnen ziekteverwekkers zich snel verspreiden. Een juist ventilatiesysteem kan helpen om die verspreiding zo goed mogelijk tegen te gaan. Voldoende ventilatie is daarbij essentieel. 
  • Frisse lucht is belangrijk, maar zet in de winter ramen niet wagenwijd tegenover elkaar open. Deze manier van luchten hoeft alleen tussen lessen door of in de pauzes. Ventileren gebeurt namelijk vaak al door klepramen of ventilatieroosters. 

Check regelmatig of het ventilatiesysteem nog goed werkt en of deze schoon is: alleen zo is er sprake van een optimale werking voor een fijn binnenklimaat. 

Nog meer tips nodig voor optimalisatie van schoolventilatie?

  • Vervang luchtfilters op tijd
  • Houd de ventilatiekanalen schoon en maak ventilatieroosters om de zoveel tijd goed schoon
  • Haal voorhangende gordijnen weg om luchtdoorstroom te bevorderen
  • Breng extra ventilatieroosters aan in kozijnen
  • Verhoog de capaciteit van het ventilatiesysteem

De ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie

Ontdek het uitgebreide assortiment ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie. Is het ventilatiesysteem van uw school aan een upgrade toe? Lucht & Ventilatie staat klaar met allerlei ventilatieonderdelen, zoals complete luchtbehandelingskasten. Heeft u advies nodig voor uw schoolventilatie? Vraag vrijblijvend om advies; we helpen u graag verder. 

Ik zoek een ventilatiesysteem voor op school.

Bekijk de systemen van Lucht & Ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.