Extra 100 miljoen naar voren gebracht SUVIS-regeling scholen

Er komt nog deze maand 100 miljoen euro extra beschikbaar voor verbeterde schoolventilatie en verduurzaming van schoolgebouwen. Dat maakte minister Arie Slob van Onderwijs vorige week bekend.

Met de SUVIS-subside kan een schoolbestuur 30 procent van de kosten vergoed krijgen die gemaakt worden om de ventilatie in de klaslokalen op orde te krijgen en voor eventuele overige maatregelen die het energieverbruik beperken, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. De overige 70 procent moet uit eigen middelen komen.

‘Adequate ventilatie’

In de subsidiepot zit in totaal 360 miljoen euro, waarvan 100 miljoen begin dit jaar beschikbaar kwam en de overige 260 miljoen euro in 2022 en 2023. In juni bleek echter dat het aangevraagde bedrag dit jaar al ver boven de 100 miljoen euro uitkwam. In juli vroegen Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Lisa Westerveld (Groenlinks) daarom om de overige 260 nu al beschikbaar te laten komen voor “adequate ventilatie”. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde die oproep.

Minister Slob komt nu gedeeltelijk aan die wens tegemoet. Slob: “Om scholen en gemeenten te helpen de ventilatie verder te verbeteren haal ik 100 miljoen euro uit 2023 naar voren. De middelen worden nog deze maand toegevoegd aan de SUVIS. Met deze financiële impuls kunnen alle ingediende SUVIS-aanvragen worden gehonoreerd en is er ruim voldoende beschikbaar voor een tweede, nog te openen tijdvak.”

Kritiek op regeling

Het kabinet onderzoekt nog of en hoe de regeling aangepast moet worden. Er is vanuit scholen en installatiebedrijven op verschillende onderdelen van de regeling kritiek geuit. Scholen klagen over het lage percentage dat gesubsidieerd wordt; de eigen bijdrage van 70 procent zou veel scholen afschrikken.

Ook inhoudelijk is er kritiek: installatie-adviseurs hebben bijvoorbeeld hun twijfels over de noodzaak van het aanbrengen van een energieregistratie- en bewakingssysteem met rapportagefunctie. Dit voor de subsidie vereiste onderdeel zou vooral kostenverhogend werken en verder weinig meerwaarde hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *