Belang van ventilatie en frisse lucht bij voorkomen corona besmetting
‘Zorg voor frisse lucht’ wordt een nieuwe basisregel in de bestrijding tegen het coronavirus. Dat kondigde premier Rutte aan in de Tweede Kamer na vragen van PVV-leider Wilders over het belang van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus.
Het belang van ventilatie bij het voorkomen van besmettingen door het coronavirus kreeg lange tijd geen hoge prioriteit. Het mantra op de persconferenties en in de communicatie was: ‘afstand houden’, ‘handen wassen’ en ‘testen bij klachten’. Ventilatie zou wel invloed hebben, maar volgens RIVM is dat nog steeds onvoldoende door wetenschappelijk onderzoek gestaafd. Ook nu schrijft Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op haar website dat goede ventilatie en effectieve luchtreinigers weliswaar virusdeeltjes in de lucht kunnen verminderen, ‘maar het is op dit moment onduidelijk of dit ook daadwerkelijk tot aantoonbaar minder COVID-19 leidt.’Leestip: Luchtstromen uit airco kunnen coronavirus verspreiden
Maurice de Hond
Marktonderzoeker Maurice de Hond beweert op social media – en in steeds minder mate in de landelijke media – op basis van eigen data-onderzoek al geruime tijd het tegenovergestelde. De belangrijkste oorzaak van besmettingen zouden de zogeheten ‘wide spreading events’, ofwel bijeenkomsten met veel mensen waar men massaal in korte tijd besmet wordt door virus bevattende kleine druppeltjes die in de lucht (aerosolen) zweven.
Ventilatie en corona
Maar nu is er dus een kentering in het overheidsbeleid rond ventilatie en corona. Zo blijkt uit de woorden van demissionair premier Rutte op woensdag 14 juli in de Tweede Kamer: “Er is een groot verschil tussen ventilatie enerzijds en je handen wassen, afstand houden en testen bij klachten,” zo redeneert Rutte, “en dat is hoe je het onderwerp ventilatie terugvertaalt naar persconferenties en individuen. Daar hebben we ons nader op beraden en ik denk dat het wel degelijk mogelijk is ventilatie als vierde element toe te voegen, naast ‘was je handen’, ‘houd afstand’ en ‘test bij klachten’.”Leestip: Aerosolen spelen toch belangrijke rol bij besmetting coronavirus
Niet ventilatie, maar frisse lucht
“Maar dan is het niet ventilatie, want dat vraagt technische ingrepen. Dan is het in de kern: zorg voor frisse lucht. En hoe je dat precies doet, dat zijn we nog aan het uitwerken” Ook beloofde Rutte ‘ventilatie’ toe te voegen als vierde icoontje op de persconferenties. Rutte ontkent echter dat er onvoldoende aandacht is geweest voor ventilatie: “Het is niet zo dat we op het niveau van bijvoorbeeld de scholen en ziekenhuizen op alle websites van de overheid niet gehad hebben over ventilatie. Ik heb het nooit weggelachen en steeds gezegd: Maurice de Hond heeft hier een punt. De hele discussie over aerosolen wordt ook erkend. De kern van het vraagstuk is of je het kunt toevoegen als gedragsadvies op individueel niveau? En dat gaan we nu doen!”
Deskundigen over ventileren en corona besmettingen
Atze Boerstra, hoogleraar Building Services Innovation, volgt de wetenschappelijke onderzoeken over de verspreiding van het virus al lange tijd op de voet. Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat overdracht via de lucht een belangrijke factor is in de verspreiding van het coronavirus. Steeds meer virologen en epidemiologen houden dan ook serieus rekening met aerosolen als mogelijke besmettingsroute, in slecht geventileerde ruimtes. Een tweehonderdtal wetenschappers stuurden daarover in de zomer van 2020 al een brandbrief aan de WHO. Boerstra stelde toen al: “En er komen elke week nieuwe onderzoeken bij. Ik denk oprecht dat onderschat wordt hoeveel extra veiligheid we kunnen creëren met goede ventilatie in gebouwen. En daarnaast: baat het niet dan schaadt het niet.”