EIA-regeling: de veelgestelde vragen

Eia-regeling

De overheid stimuleert ondernemers te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Dat doet ze bijvoorbeeld met de EIA-regeling. In deze blog geeft Lucht & Ventilatie antwoord op de meestgestelde vragen over de regeling. 

Wat is de EIA-regeling?

EIA staat voor energie-investeringsaftrek. Het houdt in dat ondernemers 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende maatregelen mogen aftrekken van de fiscale winst. Met als resultaat dat er minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden. Deze maatregel geldt dus bij een investering in energiebesparing of duurzame energie.

Ieder jaar stelt de overheid een bepaald budget beschikbaar voor de EIA-regeling. Voor 2023 is dat 249 miljoen euro

U kunt als ondernemer de EIA-regeling aanvragen via de website van de RVO. De ontvangstbevestiging die u krijgt, moet u goed bewaren voor de boekhouding. De energie-investeringsaftrek geeft u vervolgens aan in uw aangifte. De Belastingdienst beslist dan over de aangifte, eventueel met advies van RVO.nl 

Er zijn twee soorten kosten die u kunt melden: aanschafkosten en voortbrengingskosten van de investering. Voorbeelden van voortbrengingskosten zijn gebruikt materiaal uit eigen magazijn of kosten voor het loon van eigen werknemers. Voor de twee verschillende typen kosten gelden andere indientermijnen. Het is belangrijk dat u op tijd de regeling aanvraagt, binnen drie maanden na de opdracht of bestelling. 

Wanneer mogen ondernemers gebruik maken van de regeling?

De EIA-regeling is beschikbaar voor alle ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen en een investering doen die aan de eisen voldoet. De regeling is niet toepasbaar voor particulieren. Voorbeelden van investeringen die mogelijk zijn, zijn maatregelingen voor minder CO2-uitstoot, duurzame energie of energiebezuiniging. De investering moet voldoen aan de omschrijving onder een van de codes van de Energielijst. Daar zoekt u bijvoorbeeld makkelijk per branche en milieudoel.  

Alleen voldoen aan de vermeldingen op de Energielijst is niet voldoende. Er gelden nog andere voorwaarden voor ondernemers om te voldoen aan de EIA-regeling. Voorbeelden zijn:

  • De investering is minimaal 2.500 euro
  • De investering moet op tijd gemeld zijn: binnen drie maanden nadat een ondernemer de verplichting is aangegaan
  • Het bedrijfsmiddel mag niet eerder gebruikt zijn

Wat heeft de EIA-regeling met ventilatie te maken?

Bij een kijkje in de Energielijst van 2023 zijn er verschillende voorbeelden te vinden van investeringen die met ventilatie te maken hebben. We zetten er een paar op een rij:

  • Luchtdicht luchtverdeelsysteem
  • Koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij grootkeukens: luchtbehandelingskast met warmtewisselaar
  • Energiezuinige ventilator voor mechanische ventilatie- of luchtcirculatiesystemen

De regeling is ook toepasbaar voor WTW-units voor het koelen of verwarmen van bedrijfsgebouwen door kou of warmte in de afzuiglucht. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen units met een luchthoeveelheid van minder dan 1.000 m3/uur en units met een grotere luchthoeveelheid. 

Bekijk altijd goed welke eisen er verder gelden voor een investering om in aanmerking te komen voor de EIA-regeling. Een aantal zaken komen niet in aanmerking voor de subsidie. Voorbeelden bij de koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij grootkeukens zijn koelmachines, warmtepompen, ketels, luchtkanalen, extra warmtewisselaars voor luchtontvochtiging en gesloten adsorptie koelcircuits. 

Wat zijn de voordelen van de EIA-regeling?

Het is erg gunstig voor ondernemers om gebruik te maken van de EIA-regeling. Ze betalen minder belasting en de energiekosten dalen. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu en bent u beter voorbereid op de veranderende wetgeving rondom energie en uitstoot, aangezien die steeds strenger wordt. 

Bent u op zoek naar een voorbeeldberekening? Die vindt u hier. 

Lucht & Ventilatie helpt u verder

De EIA-regeling kan dus van toepassing zijn op investeringen die te maken hebben met ventilatie. Bekijk de ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie, en onderzoek of er interessante mogelijkheden tussen zitten voor uw onderneming. 

 Vragen over de EIA-regeling omtrent onze ventilatieproducten?

Stel ze gerust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.