Ventilatie op scholen: 4x maatregelen voor een betere luchtkwaliteit

Ventilatie op scholen

In een leeromgeving is frisse lucht ontzettend belangrijk, voor zowel de leerlingen als het personeel. Helaas blijken lang niet alle scholen al aan de voorwaarden te voldoen. Wij benoemen een aantal maatregelen voor een betere luchtkwaliteit met ventilatie op scholen.  

Waarom is goede ventilatie op scholen belangrijk?

Op school staan leren en ontwikkelen centraal. En niets mag dat in de weg staan, ook niet de luchtkwaliteit. Uit onderzoek van Kenniscentrum Ruimte-OK in 2021 bleek dat 28% van de basisscholen en 26% van de lokalen op het voortgezet onderwijs niet aan de eisen voldoet. Met name schoolgebouwen die ouder dan dertig jaar zijn, ervaren vaak problemen met de luchtventilatie. De eisen van het RIVM gaan vooral om het CO2-gehalte in een ruimte. Hoe hoger het percentage CO2 in de lucht, hoe lager het gehalte zuurstof. En zuurstof hebben we juist nodig, zeker voor een goede concentratie op school. 

De overheid wil al een langere tijd scholen motiveren de ventilatie te verbeteren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zette het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen op. Daar zijn drie niveaus in opgenomen: klasse A (erg goed), klasse B (goed) en klasse C (acceptabel). 

Scholen kunnen subsidie krijgen om de maatregelen voor ventilatie op school te verbeteren, zoals voor het aanschaffen van CO2-meters. 

Waar moet naar gekeken worden bij ventilatie op scholen? 

Om de ventilatie op scholen op orde te krijgen, kunnen scholen diverse maatregelen toepassen voor een luchtkwaliteit op het juiste niveau. Zo bestaat bijvoorbeeld de keuze tussen verschillende types installaties. Voor elke school is het zoeken naar de beste oplossing. Onder andere de leeftijd van het schoolgebouw speelt mee. 

 • Zorg voor bewustwording
  De eerste stap is bewustwording creëren over het belang van een gezonde luchtkwaliteit en een goed binnenklimaat. Alleen als onder meer het personeel zoals docenten op de hoogte zijn van het correct gebruik van ventilatievoorzieningen, hebben de maatregelen nut. Er kunnen nog zoveel nieuwe installaties zijn toegevoegd, ze moeten wel correct gebruikt worden. 
 • Plaats een CO2-meter
  Zoals eerder aangegeven gaat het bij de luchtkwaliteit met name om het gehalte CO2 in de lucht. Een CO2-meter aanschaffen is daarom een goede maatregel voor de korte termijn. Zo krijgen scholen een indicatie van de luchtkwaliteit. Daarbij is het van belang dat elke onderwijsruimte een meter heeft. 

Uit een peiling van de Rijksoverheid in 2022 onder scholen blijkt dat 40% nog geen meter in ieder lokaal heeft hangen.  

 • Kies het juiste ventilatiesysteem
  Een essentiële maatregel voor ventilatie op scholen is een geschikt ventilatiesysteem. Voor een goede luchtkwaliteit moet er namelijk frisse lucht het gebouw in en vervuilde lucht de school uit. Bij een ventilatiesysteem heeft u de keuze tussen centraal of decentraal. Bij centrale ventilatie komt de ventilatie vanuit één plek, voor meerdere ruimtes. Er is één systeem voor meerdere klaslokalen, die in verbinding staan met ventilatiekanalen. Bij decentrale ventilatie geldt dat per elke ruimte een apart systeem de aan- en afvoer van lucht regelt.  

  Naast de juiste keuze voor het type systeem kunnen scholen extra ventilatievoorzieningen aanbrengen. Denk aan geschikte ventilatieroosters toevoegen of de ventilatiestand van hoger gelegen klapramen vergroten. 
 • Onderhoud het aanwezige ventilatiesysteem goed
  Naast maatregelen op korte termijn zijn regelingen voor de lange termijn belangrijk. Zo is bij een ventilatiesysteem goed onderhoud van belang. Denk aan de schoonmaak. Controleer bijvoorbeeld of de werkzaamheden die in het technische en hygiënische onderhoudscontract staan goed nageleefd worden. Alleen zo werkt een ventilatiesysteem optimaal. 

Zijn deze stappen nog steeds niet voldoende voor een juiste ventilatie op scholen? In het informatieblad van de VO-raad en Ruimte-OK staan meer aanbevelingen, zoals continu blijven ventileren met ramen (en deuren) open. 

De systemen van Lucht & Ventilatie

Zoekt u een geschikt ventilatiesysteem voor uw schoolgebouw? Lucht & Ventilatie levert diverse systemen voor scholen. Neem een kijkje in ons assortiment of vraag om advies voor de beste ventilatie voor uw onderwijsgebouw.

Mijn klaslokaal heeft frisse lucht nodig. 

Bekijk het assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.