Het belang van CO2-gestuurde ventilatie op kantoren en scholen

Co2 gestuurde ventilatie - ventilatie met co2-meter | Lucht & Ventilatie

Op school en op kantoor moeten leerlingen en personeel geconcentreerd aan de slag kunnen. Een goede luchtkwaliteit speelt daar een grote rol bij. Met CO2-gestuurde ventilatie in de vorm van een CO2-meter neemt u de luchtkwaliteit onder de loep. Lucht & Ventilatie legt er meer over uit. 

Wat is CO2-gestuurde ventilatie?

De hoeveelheid CO2, koolstofdioxide, in de lucht is een maatstaf voor de kwaliteit van die lucht. CO2 is een restproduct van bijvoorbeeld onze ademhaling. Wanneer er veel mensen in een ruimte aanwezig zijn, stijgt het CO2-gehalte in die kamer. Door goed te ventileren wordt een slechte luchtkwaliteit voorkomen. Onvoldoende ventilatie, met als resultaat een te hoge concentratie koolstofdioxide, kan voor vervelende klachten zorgen in de klas en op kantoor. Denk aan:

  • Problemen met concentreren
  • Klachten aan luchtwegen
  • Hoofdpijn en een suf gevoel
  • Vermoeidheid 

Met CO2-gestuurde ventilatie bewaakt u de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht van een ruimte. Een CO2-meter geeft via een scherm de waardes aan, net als vaak de temperatuur en de luchtvochtigheid. De hoeveelheid koolstofdioxide wordt uitgedrukt in parts per million, PPM. Door de waardes op de meter af te lezen, kan er gelijk ingegrepen worden met meer natuurlijke of mechanische ventilatie. 

Naast het voordeel van het op peil houden van het CO2-niveau, zorgt goede ventilatie er ook voor dat ultrakleine speekseldruppeltjes (aerosolen) die we uitademen afgevoerd worden. Zo is de kans dat ziektes, zoals corona toentertijd, zich minder snel verspreiden groter. Niet alleen bij een virusgolf is dat van belang, maar ook voor de algemene gezondheid. 

CO2-gestuurde ventilatie op scholen en kantoren

Sinds het begin van 2022 is het op scholen verplicht om de luchtkwaliteit te meten met een CO2-meter. Een groot deel van de scholen had deze namelijk nog niet in de school hangen, met vaak hoge CO2-waardes als gevolg. Met een CO2-meter en CO2-gestuurde ventilatie kan continu de luchtkwaliteit bewaakt worden in de ruimtes en klaslokalen. Op deze manier wordt voorkomen dat personeel, leerlingen en leerkrachten concentratieproblemen of andere klachten krijgen bij een te slecht binnenklimaat. Niet alleen in klaslokalen of werkruimtes, maar ook in bijvoorbeeld de aula of de toiletten moet er genoeg geventileerd worden. Voldoende en schone lucht, oftewel een gezond binnenklimaat, is zowel op school als op kantoor belangrijk om zo productief mogelijk te leren en te werken. 

Er zijn verschillende manieren om het CO2-gehalte laag te houden:

  • Zet ramen op een kier. Let wel op dat het niet te veel gaat tochten. 
  • Zorg dat er genoeg gelucht wordt. Zet tien tot vijftien minuten de deuren en ramen tegenover elkaar wijd open. Doe dit bijvoorbeeld wanneer er veel mensen samen in één ruimte waren. Zo komt er in één keer veel frisse lucht de ruimte binnen, en wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. 
  • Met een mechanisch ventilatiesysteem, inclusief door CO2-gestuurde ventilatie met CO2-meters, wordt de luchtkwaliteit goed bewaakt. Daarbij heeft u de keuze tussen centraal en decentraal ventileren: elk lokaal via een grote luchtbehandelingskast ventileren (centraal) of afzonderlijke ventilatie met in elk lokaal een eigen ventilator (decentraal). 

Op deze manier is er zowel natuurlijke als mechanische ventilatie op scholen en op kantoor. Vooral mechanische ventilatie is een goede optie om de luchtkwaliteit op orde te houden. Iedere school en ieder kantoor is anders, met een andere grootte en een ander (max)aantal personen in de ruimte; Lucht & Ventilatie denkt graag mee met de beste ventilatieoplossing voor uw gebouw. 

Zorg er altijd voor dat een ventilatiesysteem goed onderhouden is. Zo werkt het systeem niet alleen beter voor uw gezondheid, maar bespaart u ook op de energiekosten. 

De CO2-sensoren voor ventilatie van Lucht & Ventilatie

Met CO2-gestuurde ventilatie door middel van CO2-sensoren van Lucht & Ventilatie bewaakt u de luchtkwaliteit bij u op school of op kantoor. Lees op het scherm duidelijk af wat de waardes zijn bij een snelle meting. Met een virusreiniger geeft u de kwaliteit van de lucht nog een boost: verwijder stofdeeltjes, mijten en een groot aantal bacteriën en micro-organismen, die schadelijk zijn voor de gezondheid, inclusief onaangename geurtjes. 

Ik heb een CO2-meter nodig voor op school of op kantoor. 

Bestel het direct

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *