EIA-regeling WTW-units hoe werkt het?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer ondernemers gebruik maken van EIA hebben deze dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag en de ondernemer betaalt minder belasting. Omdat we veel vragen kregen op onze nieuwsbrief van mei over de EIA-regeling volgt hierbij wat nadere uitleg en een rekenvoorbeeld om het te verduidelijken.

Wanneer kan geprofiteerd worden van de EIA regeling?

De ondernemer kan profiteren van EIA als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De ondernemer heeft een onderneming voor eigen rekening en is belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland.
 • De ondernemer investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500,= kost.

Hoe werkt EIA?

Met EIA kan de ondernemer 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt deze minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Als voorbeeld:

De fiscale winst in 2023 bedraagt € 500.000. De vennootschapsbelasting is 19% voor de eerste schijf tot en met € 200.000 en 25,8% boven € 200.000. U doet voor € 300.000 nieuwe energie-investeringen. EIA bedraagt 45,5% van € 300.000, dat is € 136.500.

De fiscale winst wordt nu € 363.500 (€ 500.000 – € 136.500).

Zonder EIA betaalt u € 115.400 vennootschapsbelasting. Met EIA betaalt u slechts € 80.183 vennootschapsbelasting. Uw fiscale voordeel bedraagt € 35.217.

Het netto EIA-voordeel is 11,7% van de investeringskosten.

EIA regeling is van toepassing voor het toepassen van WTW units voor het koelen of verwarmen van bedrijfsgebouwen door het benutten van koude of warmte in de afzuiglucht en maakt onderscheid in:

 • Units met een luchthoeveelheid van < 1.000 m3/uur; hiervoor is meldcode 210802 van toepassing en wordt als eis gesteld:
  • het minimale rendement moet 80% bedragen.
 • Units met een luchthoeveelheid > 1.000 m3/uur, hiervoor is meldcode 210801 van toepassing en wordt als eisen gesteld:
  • Het minimale rendement moet 78% bedragen
  • maximaal drukverlies van 230 Pa over de warmtewisselaar
  • maximale luchtsnelheid van 1,6 m/s in de kast

Niet in aanmerking voor EIA subsidie komen:

 • extra warmtewisselaar voor luchtontvochtiging, waarbij de te drogen lucht eerst wordt afgekoeld in een warmtewisselaar en vervolgens nagekoeld in een verdamper,
 • gesloten adsorptie koelcircuit waarbij de benodigde warmte afkomstig is van afvalwarmte1 of duurzame warmte12.
 • Koelmachine, warmtepomp of ketel,
 • luchtkanalen inclusief luchtroosters, luchtregelkleppen of luchtbrandkleppen

De Energielijst 2023 is tevens te raadplegen op internet via www.rvo.nl/eia . Op deze website staat ook de officiële publicatie, het digitale meldingsformulier, een zoekfunctie voor de Energielijst, voorbeeldprojecten, nieuwsberichten en het jaarverslag.

Bovengenoemde informatie is opgesteld om u informatief te informeren over de mogelijkheden voor het verkrijgen van de EIA subsidie, voor aanvraag van deze subsidie adviseren wij de eindgebruiker contact op te nemen met haar belasting adviseur of een energie adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.