De werking van volumeregelaars uitgelegd

Volumeregelaars - Lucht & Ventilatie

Ventilatieonderdelen zijn er in veel soorten en maten. Een voorbeeld zijn volumeregelaars. In deze blog legt Lucht & Ventilatie uit wat een volumeregelaar is en wat de verschillende varianten zijn.

Wat zijn volumeregelaars?

Met volumeregelaars stelt u een gewenst luchtdebiet af. Het luchtdebiet is de hoeveelheid lucht die in een bepaalde tijd verplaatst wordt. Dat is voor de ventilatie belangrijk. Ventilatie komt tot stand met een luchttransportsysteem. Dit is de weg die de lucht aflegt tussen de unit en het rooster. In die weg worden componenten geïnstalleerd, zoals volumeregelaars. 

Luchtverplaatsing controleert u met een volumeregelaar. De regelaar werkt met een klep die automatisch open en dicht gaat bij een bepaalde waarde of bij een bepaald drukverschil. Met specifieke berekeningen is het luchtdebiet te bepalen. Het luchtdebiet wordt uitgedrukt in m3/h, het aantal kubieke meter per uur. Het debiet hangt dus samen met de oppervlakte van een ruimte. Hoe groter de doorsnede van een luchtkanaal (van de ruimte), hoe hoger het luchtdebiet. Per ruimte kan het luchtdebiet dus verschillen. 

De formule om luchtdebiet te berekenen is:

Q= V * S (m3/h)

V = luchtsnelheid (m/sec)
S = doorsnede van het luchtkanaal (m2) 

We helpen u graag met de berekening wanneer u niet weet welk luchtdebiet voor uw pand nodig is. 

Er bestaat bepaalde wetgeving rondom ventilatie en energiebesparing, de zogenaamde EPB-regelgeving. Dit staat voor Energie Prestatie Binnenklimaat. Deze regelgeving heeft als doel het energieverbruik in panden in te perken en geeft minimale ventilatie-eisen aan. Aangezien panden steeds beter luchtdicht geïsoleerd worden, blijft de warmte langer binnen en de kou buiten. Vanuit milieutechnisch oogpunt is dat positief, maar toch blijft goede ventilatie essentieel. 

Waarom moet u op het luchtdebiet letten? Het luchtdebiet bepaalt mede de ventilatie in een ruimte. Frisse lucht is erg belangrijk. Er moet genoeg zuurstofrijke lucht naar binnen komen en ‘vervuilde’ lucht (zoals uitgeademde lucht) naar buiten gaan. Dat is onder andere van belang voor een goede concentratie en het verkleint de kans op problemen als schimmelvorming of CO2-vergiftiging. Volumeregelaars zijn een goede aanvulling binnen een ventilatiesysteem. Ze worden in ventilatiekanalen of aan een ventilatiesysteem bevestigd. 

Het verschil tussen een variabel en constant volumeregelaar

Bij volumeregelaars is er een onderscheid tussen variabel en constant. Een variabel volumeregelaar is bedoeld voor systemen die een variabele luchtstroom hebben. Dat betekent dat de luchttoevoer en de luchtafvoer kunnen variëren. Op deze manier bespaart u bijvoorbeeld energie aangezien de luchthoeveelheid aangepast wordt naar wat op dat moment nodig is, afhankelijk van onder andere de temperatuur of het CO2-gehalte. 

Bij een constant volumeregelaar moet de vastgestelde hoeveelheid lucht continu gelijk blijven. Dit is nodig in ventilatiesystemen waar een constante luchtstroom vereist is. De ingestelde hoeveelheid lucht past u makkelijk handmatig aan. 

Onze constant en variabel volumeregelaars werken door middel van een (servo)motor, een regelaar en een sensor. Deze zorgen er samen voor dat het gewenste luchtdebiet afgesteld wordt. Welk systeem u nodig heeft, hangt dus af van het feit of de luchtdichtheid gelijk moet blijven of niet. 

Het assortiment volumeregelaars van Lucht & Ventilatie

Bekijk het assortiment volumeregelaars van Lucht & Ventilatie. We hebben varianten van kunststof, variabel en constant volumeregelaars. U heeft de keuze uit verschillende diameters, waardoor we altijd een volumeregelaar hebben die perfect in uw ventilatiesysteem past. We geven aan tussen welke temperaturen de volumeregelaar functioneert en of er rubberen afdichtingen voor in het kanaal aanwezig zijn. 

Ik ben op zoek naar volumeregelaars.

Bekijk ons assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *