Brandkleppen Lucht & Ventilatie

Wat is een brandklep?

Veiligheid staat voorop, ook als het op ventilatie aankomt. Brand speelt altijd een risico bij panden en de ventilatie moet daar goed op afgestemd zijn. Daar zijn zogenaamde brandkleppen voor. Een brandklep is een afsluiter, mechanisch of elektrisch gestuurd, die ervoor zorgt dat bij brand een brandwerende scheiding van het ventilatiekanaal ontstaat en deze gegarandeerd blijft. Een brandklep voorkomt zo dat brand of rook van de brand zich via luchtkanalen snel uitbreidt naar een andere ruimte.

In brandkleppen is een smeltlood te vinden. Bij een temperatuur van boven de 72 graden Celsius smelt dit lood. Wanneer dat gebeurt, sluit de brandklep automatisch waardoor de klep 60 tot 120 minuten brandwerendheid kan garanderen. De luchttoevoer wordt zo verminderd waardoor het vuur zich minder snel verspreidt naar andere delen van het pand. Met de komst van de nieuwe NEN-EN 6075: 2020 worden er sinds 1 juli 2022 tevens eisen gesteld aan weerstand tegen rookdoorgang. Om te voldoen aan de eisen dienen de brandkleppen niet alleen thermisch gestuurd te worden, maar moeten deze ook reageren op (koude) rook. Dit vraagt om een aanpassing van het huidige aanbod van brandwerende componenten in een ventilatiesysteem.

Het belang van een brandklep

Brand is erg gevaarlijk als het zich verspreidt. Daarom is een brandwerend ventilatiesysteem ontzettend belangrijk. Een brandklep draagt daaraan bij. Brandkleppen zijn dan ook onmisbaar voor panden als zorginstellingen, onderwijsgebouwen of woongebouwen om verspreiding van een brand via de ventilatiekanalen te voorkomen. Dat geeft iedereen de tijd op een veilige manier het gebouw uit te komen.

De brandkleppen van Lucht & Ventilatie

Brandkleppen zijn er in verschillende soorten en maten. Denk aan de vorm: rond of rechthoekig. Maar ook in de bediening heeft u meerdere keuzes. Zo kunt u kiezen voor een brandklep met veerteruggangmotor waarmee u de klep makkelijk op afstand bedient of een handbediende brandklep. De brandkleppen hebben een vuurvaste tunnel die bestaat uit gegalvaniseerd staal. Het klepblad bestaat uit platen die vochtbestendig en asbestvrij zijn. Onze brandkleppen zijn in verschillende diameters leverbaar. Ook voldoen onze brandkleppen aan de kwalificaties die nodig zijn op het gebied van de NEN-normen.

Neem voor meer informatie contact met ons op via e-mail: info@luchtenventilatie.nl of bel ons op +31 85 130 48 20 of bezoek onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *