Adiabatische bevochtiging op kantoren en scholen: hoe werkt het? 

Adiabatische bevochtiging

Luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het creëren van een fijn binnenklimaat. Zo ook in kantoren en scholen. Een manier om de luchtvochtigheid in een ruimte te bepalen is door middel van adiabatische bevochtiging. Lucht & Ventilatie legt uit hoe het precies werkt. 

Wat is adiabatische bevochtiging?

Adiabatische bevochtiging is het inbrengen van verneveld water in de luchtstroom. Daarbij vindt geen directe uitwisseling van warmte met de omgeving plaats. Er is wel sprake van expansie van de toevoerlucht, zogenaamde ‘latente’ warmte. Opwekking van warmte met stroom of elektriciteit is bij deze vorm van luchtbevochtiging niet nodig. De uitstoot van CO2 speelt bovendien ook geen rol.  

Adiabatische koeling is een duurzamer alternatief voor airconditioning. De lucht wordt namelijk afgekoeld, omdat de energie die nodig is voor het verdampen van water onttrokken wordt. 

Er zijn verschillende vormen van adiabatische bevochtiging. Voorbeelden zijn:  

 • Ultrasone luchtbevochting
  Deze luchtbevochtiger heeft een diafragma waarop zich trilplaatjes bevinden. Die trilplaatjes geven met watermoleculen op een bepaalde frequentie bewegingsenergie af, met een fijne mist als gevolg. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden. 
 • Hogedrukverneveling
  Bij dit systeem wordt water door een verstuiver geperst, waardoor nevel ontstaat. Vooral voor gewassen in de tuinbouw is deze hogedrukverneveling populair. Dit systeem kan ook de temperatuur beïnvloeden als dat nodig is. 
 • Centrifugaal bevochtiging
  Bij deze vorm van luchtbevochtiging ontstaat verneveld water, omdat een centrifuge met een fijne filter water rondslingert. 

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk?

Luchtbevochtiging speelt mee bij het creëren van een optimaal en gezond school- of werkklimaat. Wanneer de luchtvochtigheid niet goed is, komen bacteriën en virussen sneller in omloop. Daarom is een vochtigheid van minimaal 40% gewenst. Wanneer er te weinig vocht in de lucht zit, wordt dat onttrokken aan het gebouw en de leerlingen of werknemers. Ook blijven bacteriën en virussen langer in de lucht hangen, met een eerdere kans op besmetting als gevolg. 

Wanneer de luchtvochtigheid goed is, voelen mensen zich prettiger, kunnen ze zich beter consenteren en ervaren ze geen lichamelijke klachten. Een te droge lucht is niet comfortabel om in te leven, leren of werken. Klachten zijn bijvoorbeeld een droge keel en zere ogen. Ook elektrische schokken gebeuren vaker bij een droge lucht. Verder is een juiste luchtvochtigheid belangrijk voor het behoud van materialen in een pand. 

Adiabatische bevochtiging is een manier om de luchtvochtigheid te reguleren. Een andere manier is stoombevochtiging. Een ander woord daarvoor is isothermische bevochtiging. Hierbij wordt stoom toegevoegd aan de lucht. Een stoombevochtiger verwarmt water in een cilinder en verspreidt deze in het leidingstelsel. Veel ziekenhuizen gebruiken dit systeem, aangezien deze manier van luchtbevochtiging door de hoge temperatuur erg steriel en hygiënisch is.  

De voordelen van adiabatische bevochtiging 

 • Het is energiezuinig
  Lucht met een goede vochtigheid wordt als warmer en comfortabeler ervaren. Daardoor kan de algehele temperatuur wat lager in klaslokalen en andere ruimtes, en dat scheelt energiekosten. Ook is er geen opwarming van water nodig tot het kookpunt zoals bij stoombevochtiging wel het geval is, wat ook energie bespaart.  
 • Het heeft een koelende werking
  Het systeem heeft bovendien een koelende werking aangezien het warmte onttrekt aan de lucht, iets wat tijdens de warme zomerdagen erg fijn is. Ondanks dat er wel warmte toe moet worden gevoegd in bijvoorbeeld de winter, blijft adiabatische bevochtiging nog steeds energiezuiniger dan een stoombevochtiger. Centrale verwarming is namelijk energiezuiniger dan het verwarmingselement in een stoombevochtiger.  

Adiabatische bevochtiging van Lucht & Ventilatie

In het assortiment van Lucht & Ventilatie zijn ventilatieproducten aanwezig met de mogelijkheid tot adiabatische koeling, zoals onze luchtbehandelingskasten. Ook voor uw andere wensen rondom ventilatie biedt onze uitgebreide voorraad een oplossing. 

            Heeft u vragen over onze producten?

            Stel ze direct

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *