Energielabel C voor kantoren verplicht: 5 veelgestelde vragen

Energielabel C verplicht voor kantoren

2023 staat voor de deur. En daarmee kruipt de deadline voor het verplichte energielabel C voor kantoren ook steeds dichterbij. Maar wat houdt de verplichting precies in? En hoe kunnen kantoren energielabel C aanvinken? We zetten vijf veelgestelde vragen op een rij. 

Waarom wordt energielabel C voor kantoren verplicht? 

Het milieu staat in deze tijden hoog op de agenda. Ook kantoren moeten hun steentje bijdragen. Met de maatregel nemen kantoren hun pand onder de loep en verbeteren ze de milieuvriendelijkheid voor een maximaal primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per vierkante meter per jaar. Dat wil de overheid bereiken met een verplicht energielabel C voor kantoren. 

De verplichting staat in het Bouwbesluit van 2012 en is daarmee al jaren bekend, maar de harde deadline is volgend jaar: 1 januari 2023. 

Wat houdt de verplichting van energielabel C voor kantoren in?

Met een energielabel wordt de energieprestatie van een kantoor gemeten. De waardes lopen van A (zuinigste) tot G (minst zuinig). Energielabel A geeft aan dat een gebouw erg energiezuinig is en veel energiebesparende maatregelen neemt. Bij energielabel G is er nog veel werk aan de winkel voor het pand. Voor kantoren die nog niet aan de minimumeis van label C voldoen, geldt dat zij maatregelen moeten nemen om omhoog te klimmen op de energieladder. Hoe ze de juiste papieren bemachtigen, leest u verderop in dit artikel. 

Voor wie geldt de verplichting?

Alle kantoren van minstens 100 vierkante meter moeten in 2023 energielabel C aan kunnen vinken. Dat is een groot deel van het totaal aantal kantoren in Nederland. 

Volgens cijfers van de overheid had op 1 oktober pas 50% van de kantoren het juiste energielabel (C of hoger). Zo’n 11 % had label D of slechter en 39% had zelfs nog geen label. 

Niet alle kantoorpanden met minimaal 100m2 gebruiksoppervlakte moeten energielabel C voor kantoren aantikken. Er zijn een paar uitzonderingen. Kantoorgebouwen hoeven niet aan de maatstaf te voldoen als: 

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (min nevenfuncties) kleiner is dan 50% van de totale oppervlakte van het gebouw
  • Het pand een monument is
  • Het kantoorgebouw hoogstens twee jaar gebruikt wordt
  • Het kantoor geen energie gebruikt voor het regelen van het binnenklimaat
  • Het gebouw onteigend of aangekocht wordt (gezien de Onteigeningswet)
  • De terugverdientijd voor de maatregelen voor energielabel C voor kantoren meer dan tien jaar is 

Wat gebeurt er als kantoren niet aan de verplichting voldoen? 

Als een gebouw niet aan de eisen voldoet, mag het pand vanaf 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. De handhaving van de verplichting ligt bij de gemeenten. Kantoren die niet voldoen, krijgen de kans toch maatregelen te nemen voor een hercontrole. Voldoen ze alsnog niet? Dan start de handhaving.

Hoe kunnen kantoren aan energielabel C voldoen?

De Rijksoverheid geeft aan dat kantoren in 4 stappen bij het juiste label kunnen komen. 

  • Stap 1: een maatwerkadvies aanvragen
    Hierbij controleert een energieadviseur op kenmerken, verbetermogelijkheden en de daarbij horende kosten. Hij geeft dan een energieprestatieadvies (EPA). 
  • Stap 2: de financiële maatregelen verkennen
    Bij deze stap wordt gekeken of er aanspraak gemaakt kan worden op bepaalde subsidies. 
  • Stap 3: de maatregelen uitvoeren
    Dit moeten kantoorgebouwen voor 1 januari 2023 doen om op tijd op energielabel C voor kantoren te komen. 
  • Stap 4: een nieuw energielabel laten opstellen
    Een energieadviseur stelt een nieuw label vast en registreert deze ook. Een energielabel blijft tien jaar geldig. 

Welke maatregelen een kantoor moet nemen en hoeveel deze kosten, hangt af van de stand van het kantoorgebouw. Een pand met energielabel G zal meer werk te doen hebben dan een gebouw met label D. Met kleinere aanpassingen komen kantoren vaak al een heel eind. Denk aan LED-verlichting, HR-glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een hybride warmtepomp. Forsere investeringen zijn een nieuw dak, gevelisolatie of nieuwe installaties.

Ventilatie bij energielabels

Ook ventileren speelt een rol bij de energielabels. Met zuinige ventilatie als een warmteterugwinunit gaat weinig warmte verloren waarmee energie bespaard wordt. Verder zijn kleine veranderingen als het isoleren van buizen en ventilatietijden automatisch instellen (de ventilatie uit buiten bedrijfstijden) mogelijk.  

Lucht & Ventilatie helpt een handje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.