Welke WTW-unit is het beste voor de ventilatie van uw gebouw?

WTW-met-warmtepomp-welke-wtw-unit-gebouw-Lucht-Ventilatie

Warmte uit de afvoerlucht hergebruiken: dat is de kern van warmteterugwinning. De energie wordt opnieuw gebruikt en gaat niet verloren, wat het een duurzame keuze maakt. Er zijn verschillende soorten WTW-installaties. Welke WTW-unit past het beste bij uw gebouw?  Lucht & Ventilatie geeft uitleg over de verschillende typen. 

Waarom kiezen voor een installatie met warmteterugwinning?

Bij dit systeem wordt vervuilde lucht  afgevoerd en frisse lucht aangevoerd, terwijl weinig energie verloren gaat omdat de warmte wordt hergebruikt. Hoe werkt dat precies? Een warmtewisselaar draagt de warmte van de afgevoerde lucht over aan de vers aangevoerde buitenlucht zodat deze op de juiste temperatuur het gebouw binnenkomt. Zo is er geen sprake van koude luchtstromen en hoeft er minder energie verbruikt te worden voor het verwarmen van de lucht. Bovendien is er in de zomer meer verkoeling aangezien koudere buitenlucht in de avond of nacht via de bypass ingeblazen kan worden. 

Welke WTW-units zijn er?

Welke WTW-unit is het beste voor de ventilatie van uw gebouw? U heeft de keuze uit verschillende types van de installatie. Door het maken van een paar keuzes komt u tot de beste optie voor uw pand: 

Centraal of decentraal?

Bij centrale ventilatie is één ventilatiesysteem op een plek verantwoordelijk voor de ventilatie in meerdere ruimtes. Decentrale ventilatie houdt in dat één systeem verantwoordelijk is voor één ruimte. Beide installaties hebben hun voor- en nadelen. Welke moet u kiezen in combinatie met uw WTW-installatie? Bij een centraal systeem is de aanschafprijs vaak minder hoog, is de bediening eenvoudiger en is er sprake van minder onderhoud aangezien het maar één unit is. Decentrale ventilatie is daarentegen ontzettend flexibel aangezien u het binnenklimaat per ruimte aan kunt passen. Verder is er minder geluidshinder omdat er geen luchtkanalen door alle ruimtes lopen door het gebouw heen. Door het compacte ontwerp kan de unit ook gemakkelijk worden geplaatst. 

Het soort warmtewisselaar?

Welke soort warmtewisselaar kiest u voor de WTW-unit? Deze zijn er in vele soorten en maten. Denk aan een warmtewiel of een tegenstroomwisselaar. Luchtbehandelingskasten met een warmtewiel hebben een draaiende rotor die warmte uit afgevoerde lucht opneemt en overdraagt aan de toevoerlucht. Ondanks enige menging van luchtstromen biedt dit systeem, vooral in de winter, voordelen zoals vochtterugwinning, wat zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. In een luchtbehandelingskast met tegenstroomwisselaar blijven buitenlucht en retourlucht volledig gescheiden, terwijl de wisselaar de buitenlucht verwarmt. 

Een bypass in een WTW-systeem is bijvoorbeeld van belang in de zomer, aangezien er dan koele buitenlucht naar binnen wordt geleid.

Extra functies of niet?

Bij een WTW-unit zijn allerlei extra functies toe te voegen. Denk aan het meten van CO2 of luchtvochtigheid,  koel- en verwarmingsbatterijen, mogelijkheden tot bevochtiging en geluidsdempers. Extra functies in de installatie zorgen voor een optimaal rendement en maken het zo zuinig mogelijk. De sensoren maken het systeem automatisch. Verder heeft u de keuze tussen draadloze bediening of niet. 

Montage + afmeting?

De laatste keuze bij welke WTW-unit het beste is voor uw pand, gaat over de afmetingen en montagemogelijkheden. Kies bijvoorbeeld tussen installaties voor het plafond of voor in de wand. We adviseren u graag over wat de beste montage is voor uw gebouw. 

De WTW-units van Lucht & Ventilatie

Ontdek de verschillende soorten warmteterugwinning in ons assortiment. Onze systemen zijn standaard voorzien van opties zoals CO₂-, vocht- of drukgestuurde regeling, die automatisch de juiste ventilatie afstemmen op de gemeten  waarden. De luchtbehandelingskasten zijn beschikbaar in verschillende formaten en uitvoeringen, waaronder modellen met bovenaansluitingen, en passen daardoor in elk gebouw. Ze zijn eenvoudig te bedienen, werken zelfstandig of via een gebouwbeheersysteem, en beschikken over een eigen IP-adres voor internettoegang. Bekijk alle opties in onze webshop. 

Ik twijfel nog over welke WTW-unit ik wil aanschaffen. . 

Lucht & Ventilatie adviseert u graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *