Luchtdichtheidsklasse D (volgens de NEN 15727): de veelgestelde vragen

Luchtdichtheid - Lucht & Ventilatie

Bij de ventilatie komt het begrip ‘luchtdichtheid’ om de hoek kijken. Wat houdt dit precies in? En welke regels gelden er op het gebied van luchtdichtheid, zoals luchtdichtheidsklasse D (volgens de NEN 15727)? Lucht & Ventilatie zet het op een rij. 

Wat is luchtdichtheidsklasse D volgens de NEN 15727?

Dit zijn eigenlijk twee normen in één. Aan de ene kant is er de Europese norm NEN-EN 15727 en verder zijn er de normen rondom de luchtdichtheidsklasse. Deze normen betekenen allebei wat anders. 

  • De Europese norm NEN-EN 15727 gaat over regels rondom ventilatie van gebouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld over ventilatiekanalen en componenten voor ventilatiekanalen, lekkageclassificatie en beproeving. 
  • In die NEN-EN 15727 staan dan weer normen over de luchtdichtheid en het testen daarvan. 

Wat is luchtdichtheid? Hoe luchtdicht een ventilatiesysteem is, bepaalt de luchtdichtheidsklasse. Hoe minder lucht (ongewenst) een luchtkanaalsysteem in- en uitgaat, hoe hoger de klasse is. Onder luchttransportwegen verstaan we luchtkanalen, appendages die ertussen gemonteerd worden en flexibele slangen en roosterplenums. De luchtdichtheidsklassen lopen uiteen van klasse A tot en met klasse D, waarbij de laatste het hoogste is. Klasse D is drie keer meer luchtdicht dan klasse C, en die weer drie keer zoveel als klasse B. De verschillende klassen luchtdichtheid zijn niet te vergelijken met ventilatiesystemen A, B, C en D die gebruikt worden voor woningventilatie.   

Een volledig luchtsysteem omvat alle kanalen vanaf de luchtbehandelingsunit tot aan het uitblaasrooster. Uit metingen blijkt dat gemiddeld 20% van de lucht niet op de beoogde bestemming aankomt vanwege luchtlekkage. Het verminderen van deze lekkage is wenselijk om energie te besparen. De kanaalverwarmers en -koelers van Lucht & Ventilatie zijn getest op luchtdichtheid volgens de Europese norm NEN-EN 15727 en voldoen aan luchtdichtheidsklasse D.

De classificering is van letters naar cijfers gegaan, namelijk met de indicatie ATC (Air Tightness Class): ATC5 t/m ATC2 (voorheen klasse A t/m D), volgens Luka (de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalen-fabrikanten). ATC1 is een verbetering van factor drie ten opzichte van ATC2 (voorheen D). De oude klassen blijven nog wel bestaan, aangezien onderliggende normen zoals NEN EN 15727 nog niet zijn vertaald naar de nieuwe klasse-indeling.

Waarom is luchtdichtheid van belang?

Luchtdichtheid is een belangrijke meting. Een juiste luchtdichtheid draagt namelijk bij aan comfort en de goede werking van ventilatiesystemen. Wanneer de luchtdichtheid niet goed is, wordt er veel lucht in- en afgevoerd terwijl dat niet de bedoeling is. Er is dan sprake van zogenaamde luchtlekkage door bijvoorbeeld kieren en naden. Het gaat dan om ongewenste luchtlekkage, want enige vorm van ventilatie is natuurlijk wel nodig. Alleen bij bepaalde uitzonderingen moet een kanaalsysteem helemaal luchtdicht zijn, bijvoorbeeld bij het transport van gevaarlijke gassen of sterk verontreinigde lucht. 

Kanaalsystemen vertonen een zekere mate van lek bij naden en verbindingen. De hoeveelheid leklucht die toelaatbaar is, kunt u meten met een bepaalde formule, op basis van het kanaalwandoppervlak. Wanneer er veel aan- en afvoer van lucht is terwijl dat niet gewenst is, kost dat het ventilatiesysteem een hoop energie. Daarmee lopen de stookkosten bijvoorbeeld op. Tenzij het anders aangegeven is, hanteert Luka klasse C als luchtdichtheidseis. 

Met een goede luchtdichtheid van de ventilatiesystemen is het veel beter te regelen waar en in welke mate er geventileerd moet worden. Elke ruimte kan zo frisse lucht krijgen, zonder dat u last heeft van tocht of energieverlies. Het besparen van energie is tegenwoordig erg belangrijk door de energie-eisen rondom panden. Naast de energiebesparing in een gebouw door verminderde luchtlekkage in de kanaalsystemen, zijn er nog meer voordelen van het letten op de juiste luchtdichtheid. Zo heeft het een gunstig effect op de vervuiling van kanalen, de hygiëne in ruimtes en de productie van geluid. 

Een andere tip is om goed en voldoende onderhoud te plegen aan het systeem. Ook dit resulteert in een lager energieverbruik en draagt bij aan een hoger rendement.

Ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie

Een aantal van de ventilatieproducten van Lucht & Ventilatie voldoen aan de luchtdichtheidsklasse C en D volgens de NEN-EN 15727, waar dat nodig is. Voorbeelden van zulke producten in onze webshop zijn kanaalverwarmers en kanaalkoelers. Deze voldoen aan luchtdichtheidsklasse D, wat ook met een certificaat aan te tonen is. 

Vragen over de luchtdichtheidsklasse van onze producten?

Stel ze gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen over ons assortiment? Team Lucht & Ventilatie staat ook op WhatsApp voor je klaar, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.