De nieuwste ISO16890 filternormering: de veelgestelde vragen
Luchtfilters zijn een belangrijk onderdeel bij goede ventilatie. Om de zoveel tijd wordt de normering voor filters onder de loep genomen. Ook bij de meest recente filternorm was dat een aantal jaar geleden zo. Lucht & Ventilatie vertelt meer over de ISO16890-normering en wat belangrijk is voor u om te weten.
Wat zijn de oude normeringen?
De ISO16890 vervangt de oude norm van DS/ EN 779:2012. Sinds eind 2016 geldt de nieuwe ISO-normering voor filters. Wat is precies het verschil tussen de twee maatstaven? Het gaat met name om de testmethode. Bij de oude norm werd alleen rekening gehouden met filtervermogen, maar niet met het soort deeltjes dat gefilterd wordt. De DS/ EN 779:2012-norm testte op een vaste deeltjesgrootte, namelijk 0,4 micron. Schadelijke deeltjes zijn er echter in allerlei vormen en maten. De nieuwere normering neemt die verschillende groottes mee in de testmethode.
Goede ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid. Ongezonde lucht leidt tot klachten als hoesten, benauwdheid en astma. Ieder jaar overlijden ongeveer 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door vervuilde lucht zoals stikstofdioxide of fijnstof. Een ventilatiesysteem voert vervuilde lucht af en voegt verse lucht aan ruimtes toe.
De ISO16890-normering is niet alleen van toepassing voor Nederland. Het is een internationale norm voor het testen en classificeren van luchtfilters.
Wat houdt de nieuwe filternormering ISO16890 in?
Deze filternorm is geldig sinds eind 2016 en is verplicht sinds augustus 2018. Zoals eerder aangegeven wordt bij deze testmethode de grootte van de deeltjes wel meegenomen in de meting: van bacteriën tot grovere stofdeeltjes. De test bij de ISO16890-normering stelt een filter bloot aan deeltjes met groottes van 0,3 tot 10 micron. De nieuwere norm is daarmee veel realistischer aangezien deeltjes zich niet laten beperken tot één grootte.
De ISO16890 verdeelt filters in drie verschillende klassen: ePM1, ePM2,5 en ePM10. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere autoriteiten gebruiken deze indeling. Een filter die voldoet aan de ePM1 kan minstens 50% van de deeltjes van die grootte tegenhouden. Filters die niet aan de ePM10 voldoen vallen in de categorie ‘grof’.
De kleinste deeltjes zijn niet met het blote oog te zien, maar kunnen wel enorm schadelijk zijn. Dit is fijnstof: de verzamelnaam voor heel kleine deeltjes die in de lucht aanwezig zijn.
Aangezien de testmethode veranderd is, kunnen de oude namen van filters niet zomaar overgenomen worden. Een 70% filter is bij de oude norm niet gelijk aan 70% bij de nieuwere maatstaven: de normen zijn verfijnd. De filter wordt bovendien zowel in geladen als ongeladen stand gemeten, beide moeten voldoen aan de eisen. Een voorbeeld zijn synthetische filters die getest worden terwijl ze statisch zijn geladen. Die lading verdwijnt op een gegeven moment waardoor het rendement van de filter daalt. Met de nieuwe normeringen moeten filters ook in ongeladen stand getest worden. Het gemiddelde van allebei de tests bepaalt de klasse van de filter.
Wat betekent de nieuwe norm voor mij?
De filterklassen als G4, M5 en F7 die veel gebruikers weinig zeggen, zijn dus verdwenen. Aangezien nu wordt vermeld hoeveel procent van een bepaalde deeltjesgrootte opgevangen wordt (een voorbeeld van een naam voor een filter is ePM1 70%), is het voor gebruikers makkelijker het juiste product te vinden.
Nieuwe systemen moeten voldoen aan de ISO16890-normering. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande ventilatiesystemen. Heeft u bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast met oude filters? Bij een eerstvolgende onderhoudsbeurt moet deze vervangen worden met nieuwe filters. Als het goed is, regelt de installateur dat voor u.
De ventilatie van Lucht & Ventilatie
Lucht & Ventilatie heeft producten die voldoen aan die nieuwste filternormering. Neem bijvoorbeeld een kijkje tussen onze luchtbehandelingskasten. Heeft u vragen over de ISO16890 of over onze producten? Aarzel niet en neem contact op.
U kunt bij Lucht & Ventilatie nu al uw filters aanvragen en bestellen voor uw luchtbehandelingskasten en WTW-units. Binnenkort kunt u ook direct het juiste filter selecteren en bestellen via onze webshop.